Vino in fiecare joi de la ora 21:00 (ora RO) alaturi de mine la RADIO ROMANIA ON-LINE

luni, 5 iulie 2010

Interviu realizat cu Felicia Feldiorean: daca poezia este,,muzica mintii", atunci muzica este,,poezia sufletului"!

(Coperta CD)

(Coperta carte)Fulguletz_ : - La ce varsta ati inceput sa scrieti în mod serios? Cum v-ati dat seama ca sosise momentul sa va dedicati scrisului si ce v-a determinat sa va apucati de scris ?
Felicia Feldiorean: -Nu mai stiu exact, e mult spus serios, eu am scris din placere si pentru mine poezia a fost un refugiu din cotidian, din stresul zilnic. Aveam cred 17 ani, invatam pentru medicina si saturindu-ma de cartile de biologie, chimie si fizica in pauze m-am apucat sa scriu, asta m-a relaxat, in plus am scris dupa prima mare suferinta in dragoste ca multe alte adolescente si adolescenti, nimic neobisnuit, suferinta m-a inspirat intotdeauna si tristetea...


Fulguletz_ :
- Care a fost prima carte pe care ati citit-o ? Dar ultima?
Felicia Feldiorean: Nu mai stiu care a fost prima carte pe care am citit-o, ultima este o carte in germana, un roman de Hera Lind-Der Mann, der wirklich liebte-adica Barbatul care a iubit cu adevarat- un roman despre o poveste adevarata si impresionanta a unui cuplu care a trecut prin momente groaznice, tipa intrand in coma insarcinata fiind si cum a fost ingrijita si vizitata zilnic de sotul ei care a fost singurul care a crezut ca isi va reveni, desi toti medicii au fost sceptici. Dupa 2 ani si-a revenit, a nascut un copil sanatos si a mai trait cativa ani buni...mesajul este sa nu incetezi niciodata sa lupti pentru viata si iubire chiar daca intreg universul e impotriva ta.


Fulguletz_ : Există si zile cand va asezati la masa de lucru si nu aveti inspiratie sau zile cand pur si simplu, nu va simtiti în stare sa scrieti?
Felicia Feldiorean: Eu nu sunt poet, ci medic de meserie, nu scriu in fiecare zi, tine foarte mult de starea sufleteasca, de timp, de inspiratie. Cateodata nu pot sa scriu chiar.


Fulguletz_ : Ce surse de inspiraţie ati avut şi aveti, în prezent?
Felicia Feldiorean: Viata, sufletul oamenilor, sentimentele lor, starile sufletesti prin care trec, bucurie, tristete, viata , moarte...cel mai bine e sa va dau citatul de pe coperta volumului meu de poezii „ Celor fara vina” aparut la Editura Anamarol anul trecut-”De ce scriem poezii-buna intrebare...E o forma de exprimare, de comunicare, poate fi un manifest, poate fi un zbor sau o sinucidere...poate fi totul. Am scris si scriu din dorinta de a fi inteleasa, iubita si crezuta pentru ceea ce sunt si pentru ceea ce fac. Poezia pentru mine este o forma de reinviere, de retraire a iubirii pierdute, moarte sau regasite...ce poate fi lumina sau intuneric, viata sau moarte. Poezia e iubire si speranta. Poezia e zbor si cadere...si eu ma identific cu ea.”


Fulguletz_ : Ce reacţii ati primit din partea cititorilor la volumele de până acum?
Felicia Feldiorean: Eu nu am scris niciodata gandindu-ma ca o sa public, intotdeauna am considerat ca poeziile mele sunt prea triste ca sa fie citite...pana cand bunul meu prieten Sandel Spinu mi-a spus ca trebuie sa le public pentru ca asta e viata, facuta nu numai din bucurii si datorita lui si sorei mele Corina care mi le-a scos dintr-un sertar unde stateau de vreo 20 de ani am publicat prima carte. Ei m-au ajutat sa le scriu cu diacritice, etc si le multumesc din suflet pentru ajutor, fara ei n-as fi avut puterea sa scot cartea. Reactiile cititorilor au fost fantastice, neasteptat de pozitive si incurajatoare am foarte multi cititori si fani, pe care ii iubesc si le doresc tot binele Universului.


Fulguletz_ : - Cine este cel mai mare critic al dvs.?
Felicia Feldiorean: Cel mai mare critic al meu nu stiu cine este, cred ca eu. Nu am critici pentru ca eu nu sunt poet de meserie si nu ma intereseaza prea mult aceasta lupta. Ce sa critici: sentimente, stari sufletesti, lacrimile, zimbetul, speranta?


Fulguletz_ : - Cand ati inceput colaboarea cu Săndel Spânu?
Felicia Feldiorean: Colaborarea cu Săndel Spânu am inceput-o in noiembrie 2008, l-am cunoscut prin sora mea Corina, i-am auzit vocea si m-am indragostit de ea. Ne-am cunoscut si a inceput sa compuna piese pe versurile mele; el m-a ajutat foarte mult in fiecare pas pentru scoaterea cartii, de la coperta, aranjarea in pagina, diacritice, ore intregi de munca, mi-a scos un CD cu recitari, a fost la lansarea cartii. Impreuna am fost la la DDTV Bucuresti la emisiunea d-nei Lucky Marinescu si la Brasov la emisiunea Dorinei Roman. Am cantat impreuna la un Festival romanesc la Nürnberg in Germania - niciodata n-o sa le pot multumi indeajuns lui si sorei mele Corina.
Vreau sa multumesc tuturor colaboratorilor mei: d-nei Ofelia Florica Harangus - interpreta de muzica populara, d-nei Elena Rodica Lupu - director al Editurii Anamarol, prietenilor din Nürnberg: Ionela si Berti care au vorbit despre mine la emisiunea de ieri de pe ProTv International-Romani despre romani, tuturor ascultatorilor, voua , moderatorilor care imi difuzati poeziile, mamei si fiicei mele, Anna Elisabeth pentru care ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a daruit-o si stelei mele norocoase care mi-a dat talentul si sensibilitatea de a scrie si de a canta.


Fulguletz_ : -Cateva cuvinte pentru romanii de pretutindeni.
Felicia Feldiorean: Iti multumesc din suflet pentru timpul acordat. Si pentru ascultatorii tai si romanii de pretutindeni cele mai calde imbratisari, toata iubirea mea si sa nu uite niciodata sa duca mai departe numele sfint de roman.

„Salvati-va, voi oameni, cit e timp
Sa mai traiti frumos si sa iubiti
Si bucurati-va de anotimp
Si fiti nemuritori si fericiti! „


Pentru ca pe data de 8 iulie isi va sarbatori ziua de nastere as dori sa-i urez un sincer LA MULTI ANI si sanatatea sa-i fie mereu aproape, iar fericirea prieten devotat!
Daca doriti sa comandati cartea sau/si CD-ul imi puteti scrie pe e-mailul: fulguletzrro@yahoo.com pentru a va da mai multe detalii.

O zi buna in fiecare zi,
Fulguletz_ (Roxana IFTODE)

Niciun comentariu: